Tunnel of Oppression

1993 - Western Illinois University

Το Tunnel of Oppression ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο Πανεπιστήμιο Western Illinois, στο Macomb του Illinois, ως ένα πολυμορφικό πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα. Βασισμένο στο Μουσείο Ανοχής του Λος Άντζελες, το πρόγραμμα παρουσίαζε στο κοινό, έναν πρακτικό τρόπο, μέσα από τον οποίο ο θεατής βίωνε την καταπίεση που αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικές ομάδες. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να "εκθέσει" και τους φοιτητές στην πραγματικότητα της καταπίεσης, μέσα απο μια εμπειρία που ενεργοποιούσε τις αισθήσεις τους, μέσω των οπτικών ερεθίσμάτων των σκηνών που αναπαραστούσαν τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

28 Μαρτίου 2015

Ο Δημήτρης Πλαβούκος αποφασίζει να φέρει το Tunnel of Oppression στην Ελλάδα αφού πρώτα έχει λάβει συμμετοχή στο δρώμενο, το 2003, ως εθελοντής ηθοποιός και ψυχολόγος, στο State University of New York, College at New Paltz, στο New Paltz, New York. Το δρώμενο ανακοινώνεται για πρώτη φορά στο Athens Pride 2015, όπου γίνεται και το πρώτο κάλεσμα για εθελοντές. Το δρώμενο "ήρθε" στην Ελλάδα με σκοπό να ενημερώσει, να πληροφορήσει και σε ένα βαθμό να επιμορφώσει το κοινό πάνω σε θέματα καταπίεσης, βίας, ρατσισμού, σεξουαλικής και φυλετικής διάκρισης.

Σεπτέμβριος 2015 - Hellenic American College

Το πρώτο Tunnel of Oppression "έτρεξε" το Σεπτέμβριο του 2015, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στη Μασαλίας. Περισσότερα από 1,500 άτομα "μπήκαν" στο Τούνελ όπου δημιουργήθηκε στην αίθουσα JFK του Hellenic American College. Μετά το τέλος της κάθε performance (διάρκειας 30 λεπτών), οι θεατές μεταφέρθηκαν στην αίθουσα της αποφόρτισης όπου οι εθελοντές ψυχολόγοι του Τούνελ, συζήτησαν με το κοινό και οι ομάδες με τις οποίες συνεργάστηκε το δρώμενο, ενημέρωσαν τους θεατές. Οι συννεργάτες του πρώτου Τούνελ ήταν το Athens Pride, Το Χαμόγελο του Παιδιού και η Διεθνής Αμνηστία: Ελληνικό Τμήμα.

Τη σεζόν 2015 - 2016, κατά τη διάρκεια της δράσης μας, οι ψυχολόγοι του Tunnel of Oppression παρουσίασαν στο κοινό ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις απόψεις τους και τη στάση τους απέναντι σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα που θα παρουσιάζαμε μέσα στο Τουνελ. Μετά την έξοδο τους από το Τούνελ, έλαβαν δεύτερο ερωτηματολόγιο σχετικά με τις αντιδράσεις τους και εαν αυτό που βίωσαν άλλαξε την άποψή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν με σκοπό να υπάρξουν στατιστικά δεδομένα που να δείχνουν την αποτελεσματικότητα του δρώμενου όσων αφορά την επιμόρφωση, την ενημέρωση και την αποδοχή του κοινού γύρω και πάνω σε κοινωνικά ζητήματα και ομάδες μειονοτήτων.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδω:

Αποτελεσματα Ερευνας.pdf

Δεκέμβριος 2015 - Μουσικό Σχολείο Ιλίου

Μετά από performances στο Hellenic American College και στο Τεχνόπολις, το Tunnel of Oppression ανέβασε την πρώτη θεατρική παράσταση στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου. Λόγω του χώρου και πίεσης χρόνου, αντί για performance, η ομάδα του Τούνελ αποφάσισε να μεταφέρει τις αναπαραστάσεις σκηνών καταπίεσης, στη θεατρική σκηνή και να τις "δέσει" κάτω από μια κοινή ιστορία. Η παράσταση παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2015, στο κατάμεστο θέατρο του Μουσικού Σχολείου στο Ίλιον.

2017 - Ενημέρωση, Κατανόηση, Αποδοχή

Η Eä - Ενημέρωση, Κατανόηση, Αποδοχή, είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δημιουργήθηκε, από τον Δημήτρη Πλαβούκο, τη Νάνσυ Πλαβούκου και τον Στράτο Θεοφάνους, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού γύρω από σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα - μέσα από τα δρώμενα της εταιρείας - την κατανόηση αυτών των κοινωνικών ζητημάτων και την αποδοχή της διαφορετικότητας των ομάδων που έχουν περάσει στη συνείδηση του κοινού ως ευπαθής.

"Με σκοπό να δημιουργήσουμε έναν κόσμο έτσι όπως θέλουμε να είναι, γινόμαστε εμείς οι ίδιοι πρώτοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο και στους γύρω μας και προσπαθούμε να αφυπνίσουμε το κοινό, να το ενημερώσουμε και ως ένα βαθμό να το επιμορφώσουμε γύρω από τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στη σημερινή κοινωνία."

  • Δημήτρης Πλαβούκος - 2017

Το Tunnel of Oppression είναι κατοχυρωμένο και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Eä – Ενημέρωση, Κατανόηση, Αποδοχή» και διακριτικό τίτλο «Eä».

Οι τομείς από τους οποίους αποτελείται η εταιρεία είναι οι:

Tunnel of Oppression
Το διαδραστικό δρώμενο σε μορφή performance και σε μορφή θεατρικής παράστασης που μέσα από τις αναπαραστάσεις σκηνών βίας, κακοποίησης, ρατσισμού και διακρίσεων, το κοινό ενημερώνεται, φορτίζεται και βιώνει τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που καθημερινά έρχονται στη θέση του θύματος. Μετά το τέλος των performance/παραστάσεων, το κοινό αποφορτίζεται από την ομάδα ψυχολόγων του Tunnel of Oppression.

Eä Volunteering
Κοινωνική αλληλεγγύη και εθελοντικό έργο από την ομάδα εθελοντών της εταιρείας που προσφέρουν αφιλοκερδώς το έργο τους και την αρωγή τους σε ευπαθής κοινωνικές ομάδες.

Eä Music
Μέσα από τη μουσική και τους εθελοντές της Eä παρουσιάζονται μουσικές βραδιές και μουσικές παραστάσεις για την επίτευξη του σκοπού και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ώστε να εκφραστούν οι εθελοντές και το κοινό καλλιτεχνικά.

Eä Psychology
Μέσα από ημερίδες, οι ψυχολόγοι της Eä αποφορτίζουν το κοινό κατά τη διάρκεια των δρώμενων και σε συνεργασία με διάφορους φορείς, ενημερώνουν το κοινό για τους τρόπους που μπορεί να σταματήσει η διαιώνιση της βίας, του ρατσισμού και των διακρίσεων. Υπεύθυνη της ομάδας ψυχολογικής αποφόρτισης είναι η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια Αναστασία Δούκα.

Όλοι οι συμμετέχοντες προσφέρουν το έργο τους εθελοντικά.

Η ΑΜΚΕ Eä, το 2019, πέρασε σε νέα διεύθυνση και συγχωνεύτηκε με τη διοργάνωση του φεστιβάλ Smile Hip-Hop Festival όπου διοργανώνεται ετησίως από το 2010 και όλα τα έσοδα πάνε στο Χαμόγελο του Παιδιού. Με την προσθήκη του Smile Hip-Hop Festival, η ΑΜΚΕ στηρίζει και προωθεί και τη Hip-Hop κουλτούρα.

Υπό τη νέα διεύθυνση, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Eä, πλαισιώνεται από περισσότερους από 50 εθελοντές και αποτελείται από τους:

Νίκος Λάττας - Πρόεδρος / CEO
Ισαβέλλα Παραβατού - Γενική Γραμματέας / Αντιπρόεδρος
Ράλια Γεωργιτσάκη - Operations Manager
Δημήτρης Πλαβούκος - Project Manager / Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Νάνσυ Πλαβούκου - Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας / Διευθύντρια Παραγωγής
Βαγγέλης Μακρής - Μουσικός / Υπεύθυνος Eä Music
Βασιλική Κουρόγλου - Υπεύθυνη Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας

FacebookInstagramYouTubeTikTok