Performance
Το Tunnel of Oppression ως performance
Είσοδος στο Τούνελ
Οι παρευρισκόμενοι ενημερώνονται επιγραμματικά για το τι πρόκειται να παρακολουθήσουν. Πριν την είσοδο στο «Τούνελ», εκπρόσωπος της ομάδας του προγράμματος, ενημερώνει τα άτομα για την είσοδό τους στο πρόγραμμα και περιληπτικά κάνει αναφορά στο τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν μέσα στο χώρο. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, αν κάποιος από τους παρευρισκόμενους αισθανθεί άσχημα για τον οποιοδήποτε λόγο, ο εκπρόσωπος της ομάδας θα βοηθήσει στην έξοδο από το «Τούνελ».
Μέσα στο Τούνελ
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, την καταγωγή, το φύλο, τον προσανατολισμό, κλπ., πέρα από την επίπτωση που έχει αυτή η συμπεριφορά στην ψυχολογία τους, μπορούν να αναπτύξουν και προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια συμπεριφορά στους ανθρώπους που τη βιώνουν. Πολλοί άνθρωποι που εντάσσονται σε μη κυρίαρχες ομάδες, έχουν αναφέρει επανειλημμένα αισθήματα άγχους όταν εκτίθενται σε κοινωνικές δραστηριότητες που υπάρχει η πιθανότητα αντιμετώπισης τέτοιων συμπεριφορών, ακόμα και ότι νιώθουν να μην κατέχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Αισθάνονται ότι δεν ανήκουν κάπου, ότι δεν μπορούν να φερθούν όπως νιώθουν, είτε βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους, στο σχολείο ή ακόμα και μέσα στην οικογένειά τους. Το Tunnel of Oppression αναδημιουργεί τέτοια συναισθήματα. Ένα περιβάλλον όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι, καταπιεσμένοι και άβολα. Η καταπίεση δεν σταματά επειδή τα θύματά νιώθουν άβολα ή κουρασμένα, και εκείνοι που καταπιέζουν δεν σέβονται τα προσωπικά όρια των άλλων. Η συμπεριφορά εκείνων που αναδημιουργούν αυτές τις καταστάσεις μέσα στο Tunnel of Oppression, είναι σκόπιμη. Με τον ωμό αυτόν τρόπο, οι παρευρισκόμενοι βιώνουν πως είναι να μην ξέρεις πώς να ενεργήσεις, πως να αντιμετωπίσεις αυτό που σου συμβαίνει. Ενώ η εμπειρία δεν είναι ευχάριστη, είναι μέρος της προσομοιωμένης πραγματικότητας. Μια πραγματικότητα που το κοινό βιώνει καθώς μπαίνει στη θέση όλων εκείνων που τη βιώνουν καθημερινά.
Η φυσική επαφή με τους ανθρώπους που αναπαράγουν αυτού του είδους τις καταστάσεις μέσα στο Tunnel of Oppression, δεν επιτρέπεται.
Έξοδος από το Τούνελ
Μετά την έξοδο από το «Τούνελ», είναι σημαντικό το κοινό να ενημερωθεί και να αποφορτιστεί για να ολοκληρωθεί η εμπειρία του δρώμενου. Η αποφόρτιση γίνεται σε άλλη αίθουσα, από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς – μέλη της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας (ΟΨΜ) της εταιρείας – που ακούνε το κοινό, απαντάνε σε ερωτήσεις και προβληματισμούς, και παρέχουν βοήθεια ώστε το κοινό να επεξεργαστεί τα συναισθήματά που δημιουργήθηκαν από την παρακολούθηση του δρώμενου. Επίσης τα μέλη της ΟΨΜ, σε συνεργασία με τους φορείς που ενίοτε συνεργάζονται με το δρώμενο, δίνουν πληροφορίες σχετικά με ομάδες και οργανισμούς που προσφέρουν στήριξη και αρωγή σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα και καταστάσεις που παρουσιάζονται και θίγονται κατά τη διάρκεια του Tunnel of Oppression.